Brabants stoofvlees

Hier is een eenvoudig recept voor een Brabants stoofvleesgerecht:

Ingrediënten:

- 1 kg runderlappen of sukadelappen
- 2 uien, fijngesneden

-2 winterwortel
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels appelstroop
- 500 ml donker bier (bijvoorbeeld een dubbel of bockbier)
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels bloem
- 50 g boter
- Zout en peper naar smaak

 

 

Bereidingswijze:

1. **Vlees voorbereiden**: Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi ze met zout en peper. Bestrooi het vlees daarna met bloem en zorg dat het aan alle kanten bedekt is.

2. **Vlees aanbraden**: Smelt de boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.

3. **Uien en knoflook bakken**: Voeg in dezelfde pan de uien en knoflook toe. Bak deze in het achtergebleven vet op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn.

4. **Vocht toevoegen**: Voeg de mosterd, appelstroop, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de pan en roer goed door. Schenk vervolgens het bier en de bouillon erbij en roer alles goed door.

5. **Vlees stoven**: Leg het vlees terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het stoofvlees 3 tot 4 uur zachtjes sudderen. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.

6. **Serveren**: Proef het stoofvlees en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels voor het serveren.

Tips:


- Serveer dit gerecht met aardappelpuree, rode kool of een stukje vers brood. of lekker bij de friet
- Voor een extra rijke smaak kun je een scheutje azijn of wat stukjes ontbijtkoek toevoegen tijdens het stoven.

Geniet van je Brabants stoofvlees!